Структурни елементи на метална конструкция

Различни метални продукти.Металните конструкции, които са истински бум в архитектурата представляват метален скелет направен от различни стоманени елементи. Тези структурни елементи трябва да издържат на натоварването, на което сградата ще бъде подложена по време на нейната експлоатация. Не всички метални елементи имат задачата да устояват на земното притегляне. Някои елементи са предимно за свързване, други не позволяват прекалено голямо огъване или пък им позволяват подобно огъване, свързват стоманената конструкция със земята и някои други функции.

Ето един списък на основните метални елементи, които влизат в структурата на металните конструкции.

1. Метални греди.

 Това са елементите, които са отговорни в най-голяма степен за устойчивостта на сградата на натоварвания. Освен това от гредите зависят и възможностите за свързване, както и тези за регулиране на широчината на покрива.

2. Стоманени връзки

 Тези свързващи елементи свързват металните елементи едни към други и така се образува цялостна конструкция. Другата грижа на връзките е справянето с осовото натоварване, което не може да бъде по-голямо от онова, което самата връзка или самия елемент може да понесе.

3. Колони и противоветрови връзки.

Колоните, както добре се сещате са отговорни за поддържането на цялата структура, която стои над земята. Противоветровите връзки, както и противоветровите колони имат за задача, да осигурят стабилността на зданието при ветрове и природни бедствия.

4. Ферми и контра греди.

Ползват се най-често при ъглите и на местата с по-голямо силово натоварване. И фермите и гредите тук силно подобряват устойчивостта към осовото натоварване.

5. Покривни греди.

Тези греди изграждат връзката между най-горната част на покрива, където е ламарината или изолационните панели и свързващите греди или ферми, които са захванати за краищата на колоните.

6. Водачи за екстериора.

Това са метални винкели, чиято цел е да бъдат основа за поставянето на външната облицовка от ламарина или сандвич панели. Винкелите могат да бъдат п-образни, о-образни или т-образни, но винаги гладката част трябва да е от страната на панелите или другата облицовка. Правилното поставяне на водачите определя, дали повърхностите ще са равни и добре свързани.

7. Диагонални подпори между колоните.

Това са метални пръти, които се закрепят за долния край на една колона и се свързват с горния край на съседната колона, като по този начин увеличават значително здравината на конструкцията. Такива пръти е препоръчително да се поставят и между гредите на покрива, защото това значително увеличава устойчивостта срещу силни ветрове.

Елементите на всяка метална конструкция са образно казано нейния скелет, от който зависи здравината и устойчивостта на зданието. Това са онези структури, които не се виждат, но държат всичко в една стабилна цялост. Тези знания ще ви помогнат значително да оцените елементите, които купувате и да оцените работата на монтажната група, която сте наели. Не се иска чак толкова много усилия, да се информирате. Тази статия е инвестирано време, което ще се отплати многократно. Ще се убедите в това сами.

Хубава метална ферма.Някои елементи на метална конструкция.Водачи за изолационни панели.

Публикувано на Материали и инструменти и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар