Стоманени колони за метални сгради

метални колони

фиг. 1

Може да се каже, че стандартния тип стоманени колони са на практика уголемени и малко променени стоманени греди. Формата на колоните, както и на гредите наподобява буквата Н, но с по дълга средна свързваща част (фиг.1). Колоната стои вертикално и основната и задача е да поддържа цялата тежест на конструкцията, разположена над земята. Понякога горната и част е по широка от долната (фиг. 2), за да може покривните греди да се прикрепят по-

фиг2

здраво за нея. Елементите, които тази част от сградата трябва да носи могат да бъдат покрив, изпарители и климатици, стени, бетонни тавани, цели горни етажи и др.

Употреба

Ще се съсредоточим само върху употребата на метални колони за едноетажни сгради, защото в България все още няма многоетажни (небостъргачи). Долния край се закрепя за основата, така че да се ограничи възможността за завъртане или огъване. В горната част прикрепянето към останалите елементи се изгражда на един по-различен принцип. Колоната може да се захване само за покривната греда веднъж или пък два пъти, посредством допълнителна контра греда.

фиг. 3

За по-голяма устойчивост могат да се използват и готови покривни ферми (фиг. 3). Този тип скачване при горната част не позволява завъртане, но позволява огъване. Това огъване съвсем не е страничен ефект или слабост на металната конструкция, а напротив. Точно това огъване прави тези сгради толкова сигурни и надеждни при природни бедствия или други неблагоприятни обстоятелства. Огъването поема огромно количество напрежение, което не позволява зданието да рухне. За ограничаване на огъванията се поставят напречни метални

фиг.4

елементи (фиг. 4). Така част от напрежението в една от колоните може да се прехвърли да другите и сградата остава непокътната.

Някои важни изчисления

Трябва да се знае съотношението между здравина и гъвкавост на колоната, за да се избегне огъването. Това знание ще ни насочи, колко напречни метални елемента са ни нужни. Друго важно изчисление трябва да установи осовото напрежение на всеки от основните метални елементи. Грешните разчети могат да доведат до счупване на претоварен елемент, което може да предизвика верижна реакция и големи щети. Равномерното разпределение на напрежението е едно от най-важните неща в металното строителство. Идва ред на изчисленията, засягащи общата товароносимост на сбора от всички колони. Тази товароносимост трябва да е по-голяма от тежестта на сградата. Значително внимание заслужава и броя, и здравината на връзките между елементите. С качеството на болтовете никога не бива да се прави компромис.

Тук мисля да вмъкна, под формата на изчисление, един проблем, свързан с разстоянието между колоните и стените. Ако това разстояние е твърде малко, има риск да нямате достъп до някои от анкерните болтове. Това се случва често, при колоните в ъглите на постройката, защото достъпа е ограничен не от една, а от две стени.

Колони с променлива височина

фиг. 5

Да, има такива (фиг. 5)! Височината тук може да се променя в определени граници, но това има и своите предвидими последици върху здравината. Ползват се предимно при изграждане на здания на неравен терен, което в случая е огромно улеснение. Има и телескопични греди, чиято височина може да варира значително.

Екстериор

Няма защо де се притеснявате за определено неприятния външен вид на халето си, когато ползвате стандартни метални колони. Външния вид може да се промени напълно и според желанията ви. Огромно количество фирми биха се радвали да ви предложат постиженията си в тази област. Така можете да имате стоманена подпора, дори в средата на кое да е помещение.

Доверието към метала като строителен материал никога не е било по-голямо от днешното. Почти всички изтъкнати специалисти определят метала, като най-доброто средство за строене днес. Ако изберете да поверите сградите си на стоманата, прогнозирам един по спокоен сън за вас и всички останали.

Публикувано на Материали и инструменти и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to Стоманени колони за метални сгради

  1. Pingback: Структурни елементи на метална конструкция | Монтаж на халета

Вашият коментар