Противоветрови връзки и колони

Въпреки че, тези метални елементи се наричат противоветрови връзки те имат повече значение от обикновена защита от вятъра. Понеже са прикрепени със здрави връзки за колоните имат свойството да предават напрежението или вибрациите на долната част на колоната, която от своя страна отвежда същото напрежение към бетонните основи. При наличието на такива връзки можем дори да си позволим увеличаване на разстоянието между колоните. Това е и причината този метод за укрепване на металната конструкция да се среща по-често в по-големите сгради като складове или ферми. Така можете да си осигурите повече пространство в помещенията и да ползвате скатен покрив на по-голяма височина.

Прикрепяне

Противоветрова връзка над средата.

фиг. 1

Обикновено противоветровите връзки се прикрепят към горната част на колоните. Не на самия им връх, но със сигурност над средата (фиг. 1). Тази позиция има предимството да е по-близо до тавана и да поема своевременно напрежението и вибрациите. Ако пък сградата ви се намира в много ветровит район, тогава можете да прибегнете и до допълнителни колони, чиято основна цел е също противостоене на вятъра. В този случай металните елементи се свързват в следния ред: колони – допълнителни колони – противоветрови връзки (фиг. 2).

противоветрови

фиг. 2

Допълнителни колони

 От фигура 2 можете да видите отлично позицията на допълнителните колони. С това допълнение площта, с която металното здание е закрепено за земята се увеличава почти двойно. Стабилизирането разбира се повлиява цялостната здравина, а не се отнася само до предпазването от вятъра. Комбинирането на допълнителни колони и връзки е доста солидна гаранция за здравина и устойчивост. Въпреки че подобни случаи се срещат рядко, когато тавана е много тежък това е наложително. Самите метални покриви обикновено не са тежки на фона на цялостната конструкция, но тежестта може да се увеличи от климатици, вентилатори, малки складови отделения и други.

Други особености

фиг. 3

Към тези два начина за укрепване на металната конструкция можем да добавим и така нареченото диагонално подсилване (фиг. 3). Два метални елемента свързват две съседни колони като всеки елемент е захванат в горния край на едната колона и в долния на другата. За това кръстосано свързване може да се използва здрав елемент, метална лента и дори стоманено въже. Вижте тук един пример за използване на метална лента за диагонално рамкиране.

Друга важна особеност, която не бива да пропускам е свързана с употребата на противоветровите връзки. Те не са особено подходящи за многоетажни стоманени конструкции и затова се ползват предимно при едноетажни с висок покрив. Все пак се срещат и особени случаи, в които ползването им не е опасно, а именно за добавяне на малки офиси на няколко етажа от едната страна на високо едноетажно хале.

Това са все популярни и често използвани методи за подобряване на устойчивостта и безопасността на стоманените сгради. На вас и на вашия архитект оставяме избора, колко и точно кои от тези методи да приложите.

Публикувано на Материали и инструменти и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to Противоветрови връзки и колони

  1. Николай каза:

    Много ви е гаден дизайна на сайта много е дразнещ този фон

Вашият коментар