Стоманени връзки

Стоманените връзки са онези неща, които свързват металните елементи един с друг, за да се образува металната конструкция. Връзките не само трябва да съединят металните елементи един с друг, но трябва да имат някои качества като гъвкавост, устойчивост на напрежение, на високи температури и ред други. Можем да направим разделение на видовете връзки според начина им на свързване (с болтове и със заварка) или според мястото им на свързване (при покрива, малко под покрива (противоветрови връзки), допълнителна връзка по-надолу между колоните, удължаване чрез метални планки, връзки с основата).

Връзки при покрива

Свързването на покривните греди с колоните е една от най-важните връзки при строежа на метални конструкции. При свързването на тези два елемента от стоманената конструкция се използват най-много винтове и има защо (фиг.1). Именно тази част е най-уязвима при природни бедствия и промишлени аварии. Най-често покривната греда се свързва с колоната, с широка скрепителна повърхност, на която могат да се направят много отвори за свързващите болтове (фиг.1). Както се вижда от същото изображение, една и съща колона може да се използва за прикрепяне на две покривни греди към нея. Така напрежението, което лежи на колоната се увеличава и е много важно предварителните изчисления да са точни. Най-често като покривен стоманен елемент се ползват ферми, които стигат от едната греда чак до другата. Не са рядкост обаче и случаите, в които се ползват така наречените „лъчи“, които се свързват един с друг в средата между колоните (фиг.2). Често в горната част на самата колона има подсилваща метална добавка, чието предназначение е да отвежда напрежението надолу към земята и да се предотврати деформиране на колоната (фиг.1).

Свързване на метални елементи при покрива.

фиг.1

Покривно прикрепяне - "Лъчи"

фиг. 2

Закрепване на противоветрови връзки

Противоветровата връзка се прикрепя към колоната перпендикулярно и най-често това става с около 8 (осем) болта (фиг. 3). Връзката към гредата може да се подсили със специални ъглови заздравяващи приспособления, направени само за тази цел (фиг. 4). Ползването на този вид връзки изисква те да са част от оригиналния комплект на цялостно метално здание или да са много точно измерени преди закупуване, защото точността тук трябва да съвпадне до милиметър. Често за тези връзки не се използват болтове, а заварки и при този случай закрепването може да стане от външната или вътрешната страна на колоната. Задачата на тези допълнителни връзки е, както личи от името им да подсилват покрива при вятър и да облекчат натоварването на покривните връзки. Въпреки че наименованието на тази добавка е ориентирано повече към вятъра, тя е полезна и при други случаи на натоварване. Към тези връзки могат да се добавят и противоветрови колони, което ще направи зданието още по-надеждно и здраво.

Свързване на противоветрови връзки.

фиг. 3

Добавка за противоветрова връзка

фиг. 4

Допълнителни връзки по-надолу между колоните

Този тип връзки са най-често направо вградени в самата колона и стигат до съседната, с която се свързват (фиг. 5). Допълнително рамкиране като това не се използва често и обикновено до него се прибягва ако покрива ще е подложен на големи тежести. Това вграждане на метален елемент в друг може да се срещне и при гредите. Както при колоните така и при металните греди вградения елемент може да се ползва за своеобразна опора на други елементи или за директно прикрепяне. Съществуват метални греди, които са изработени, така че да свържат две колони именно чрез заварените в тях метални прибавки (фиг. 6 и фиг. 7).

Връзка между колоните по-долу.

фиг.5

Цялостно свързване по-долу

фиг. 6

Свързване - близък план

фиг. 7

Удължаване с метални планки

Това е начин за удължаване на металните елементи като за целта се използват стоманени планки със съответните отвори по тях, които да са местата, където да се сложат винтовете (фиг. 8). При този тип връзки е много важна контактната площ между стоманените елементи и скрепителните елементи, тъй като голяма част от напрежението при този тип свързване се поема от триенето между долепените повърхности. Задължително е също да се провери дали дебелината на скрепителните части отговаря на напрежението, което ще бъде оказвано там. Както се вижда от фигурата планките се поставят в централната част на колоната или на гредата и в крайните части. В някои случаи могат да се сложат планки само на централните или крайните части, но натоварването там трябва да е незначително.

Планки за удължаване

фиг. 8

Връзки с основата

Колоната се свързва с основата със специална плоскост в долния край на колоната, която се прикрепя към предварително вградена в бетонна основа метална подложка. Тези две повърхности се свързват с малко на брой, но големи и здрави болтове (фиг. 9). Металната подложка може да бъде положена във втвърден бетон или (по-рядко) в невтвърден бетон (фиг. 10), като процедурите по изграждането в двата случая се различават в някаква степен.

Основа - връзка.

фиг. 9

Видове връзка с основата

фиг. 10

Връзката на колоните със земята е от голямо значение за поведението на зданието при природни бедствия и аварии. Не добре свършената работа тук може почти да направи безмислено едно от основните предимства на металните сгради, а именно пластичността.
Описаните по-горе връзки представляват основните начини за сглобяване на метални сгради. Разбира се, че има и други видове свързване, но в повечето случаи те зависят от конкретните изисквания към сградата и от особеностите на ландшафта и климатичните условия. Това кратко описание на начините за свързване на металните елементи един с друг няма да ви направи експерти в монтажа на халета, но ще ви даде някоя друга идея, къде да гледате, когато някой друг изгражда вашата сграда.

Реклами
Публикувано на Материали и инструменти и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Стоманени връзки

  1. Pingback: Структурни елементи на метална конструкция | Монтаж на халета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s